Hozzávalók:
30 dkg ráma, 20 dkg cukor, 3 db tojás, 50 dkg liszt, 1 s. vaníliacukor, 1 cs. sütőpor, rum aroma, só, 5 evőkanál tej.
A tésztához előírt anyagokat habosra kikeverjük. Kizsírozott, lisztezett formában, közepes hőmérsékleten sütjük. A kiült tésztát ízlés szerint mázzal bevonjuk.
Máz: Olvasztott csokoládé, vagy ízesített, besűrített cukoroldat.
Képviselőfánk
Hozzávalók: 1,5 dl víz, 3 dkg vaj, 7 dkg liszt, 2-3 db tojás, fél kávéskanál sütőpor, kis só.
Töltelékhez: 1/2 l tej, 1 cs. eper, puncs vagy vanília ízű pudingpor, 5 dkg cukor, 2 dl tejszín. A vizet, vajat, sót felforraljuk. Tűzről levéve állandó keverés mellett a lisztet hozzákeverjük, majd kb. 1 percig főzzük( amíg a massza elválik az edénytől.) A forró tésztához hozzáadjuk a tojásokat, azután lehűtjük. A kihűlt tésztába belekeverjük a sütőport. Sütőlemezre evőkanállal kiformáljuk. Forró sütőben kisütjük. A megfőzött kihűlt pudingot tejszínhabbal összekeverjük és ezzel a krémmel megtöltjük a félbevágott süteményt. A tetejét porcukorral beszórjuk.
Krémes
Hozzávalók: 1 fagyasztott vajastészta, 6 tojás, 2 cs. vaníliacukor, 15 dkg porcukor, 5 dkg liszt, 4 dl tej.
Elkészítés: A vajastésztát felengedjük és 2 egyforma nagyságú, 2-3 mm vastagságú lapot nyújtunk. Megszurkáljuk és előmelegített, forró sütőben világosbarnára sütjük. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral és 1 cs. vaníliacukorral és a liszttel. A végén hozzáadjuk a tejet. Addig főzzük állandó keverés mellett amíg besűrűsödik. Kihűtjük, közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk. A kihűlt vaníliás masszához óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és megtöltjük vele a lapot. A tetejét vaníliacukorral meghintjük.
Rácsos diós sütemény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg ráma, 2 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 2 dkg élesztő, citromhéj.
Töltelék: 4 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 25 dkg dió és a tojások felvert habja. A tésztát jól kidolgozzuk ketté, osztjuk, egyik felét elnyújtjuk és a tepsi aljára, tesszük a lapot és megkenjük lekvárral. Majd rákenjük a diós tölteléket. Majd a tészta másik feléből rácsot teszünk rá és középen meleg sütőben, kisütjük.
Kókuszos szelet
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 db tojás, 3 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 2 dl tejföl, 1 cs. sütőpor vagy szódabikarbóna. Az egészet összekeverjük simára, és lassan sütjük.
Krém: 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 5 evőkanál tej, kókuszreszelék.
Vaníliás kiflik I.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 12,5 dkg cukor, 1 tasak vaníliacukor, 2 tojássárgája, 20 dkg ráma, 12,5 dkg őrölt mandula vagy dió.
Díszítés: porcukor és vaníliacukor keveréke vagy vaníliaízű porcukor.
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük. Több darab ceruzavastagságú hengert formálunk, 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk, a széleit kicsit elvékonyítjuk. Kis kifliket formálunk és a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A kifliket a sütőpapírral együtt kihúzzuk a tepsiből, majd megszórjuk őket a vaníliás porcukorral. Miután kiültek, megismételjük a műveletet.
Vaníliás Hókifli II.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula vagy dió, 5 dkg cukor, 2 cs. vanília cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor.
A lisztet, őrölt mandulát vagy diót, cukrot, 1 cs. vaníliacukrot, vajat jól összegyúrjuk.
Ceruza vastagságú rudacskákra kisodorjuk, majd kb. 6 cm-re vágott darabokból kifliket formálunk. Zsírozott sütőlemezen, közepes hőfokon sütjük. Vaníliacukorral összekevert porcukorba még melegen beleforgatjuk.
Sajtos perec
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg ráma. 25 dkg ementáli vagy trappista sajt, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 2 dl tejföl vagy kefir, 1 tasak Szalakáli, 1-2 evőkanál tej,
Elkészítés: A reszelt sajtot és a kevés tejben feloldott Szalakálit keverőedénybe tesszük és a többi hozzávalóval együtt elektromos habverő dagasztó spiráljával jól összekeverjük. Az alaposan kidolgozott tésztát két részre osztjuk, 1 cm vastag lapot nyújtunk belőle, majd ebből pereceket szaggatunk. A 2 tojás fehérjébe mártjuk és utána a sajttal megszórjuk. Kizsírozott tepsiben sütjük.
Puncstorta
Tészta: 1 készen vásárolt piskótatorta.
A töltelék: 1 dl tej, 3 evőkanál rum, 1 tojás, 15 dkg porcukor, 1 dl erős feketekávé, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg ráma, 5 dkg mazsola, 5 dkg dió.
A mázhoz és díszítéshez: 20 dkg porcukor, 3 evőkanál málna vagy meggyszörp, 1 tojásfehérje, 2 dl tejszínből hab, néhány szem mazsola.
Elkészítés: A torta tetejéről levágunk egy kb. 1 cm vastag lapot, a belsejét kiskanállal szépen kiszedjük-vájjuk, úgy, hogy 2 cm falvastagság mindenütt maradjon, s ezt a "keretet" meglocsoljuk a rum felével elkevert tejjel.
A tojást habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kávét és a kakaót, lábaskába öntjük, gőz fölött, állandóan kevergetve forrásig hevítjük, de nem forraljuk, mert a tojás összeugrik! A tűzről levéve, még melegen belekeverjük a vajat, az elmorzsolt tortabelsőt, a maradék rumot, az előzőleg megáztatott, lecsepegtetett mazsolát és a dúrvára vágott diót. Még melegen a torta hasába töltjük-simítjuk, ráillesztjük a levágott fedőlapot és 1-2 órára hidegre tesszük, hogy a töltelék kissé megkeményedjen. A mázhoz habosra keverjük a porcukrot a málnaszörppel és a tojásfehérjével ( gépi habverővel is 3-4 perc!), a tortát rácsra emeljük, tortalapát vagy széles pengéjű kés segítségével bevonjuk a mázzal a tetejét és oldalát, és hűvös helyre tesszük, amíg a máz meg nem keményedik. Tálaláskor tejszínhabbal és mazsolaszemekkel díszítjük.
Megjegyzés: Ha 1 nappal előbb készítjük el, még finomabb, mert a tészta jól magába szívja az aromákat és az alkoholnak van ideje elpárologni, így gyerek is kaphat belőle!
Mandula
Hozzávalók: 25 dkg darált dió, 20 dkg liszt, 22 dkg porcukor, 1 cs. ráma, 2 kanál rum, 2 kanál kakaóporral összegyúrjuk és zsírozott mandulaformákba kisütjük. Krém: 2 dl tej, 2 evőkanál lisztet, 1 evőkanál cukorral megfőzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk, ha mindkét krém kész, összekeverjük és ízlés szerint mandula aromával ízesítjük.
Fánk vagy lángos
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 5 dkg ráma, 2 közepes főtt burgonya, só. Elkészítés: A lisztet a tejben megfuttatott élesztővel összedolgozzuk, beletesszük a tojássárgáját, a főtt áttört burgonyát, sót és annyi langyos tejjel bedagasztjuk, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd elnyújtva fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró zsírban sütjük miután lángos méretűre szét húzkodtuk.
Fagyi szelet
Tészta: 7 tojásból piskótát kell sütni.
Krémje: 4 db tojás sárgájához 2 kanál lisztet adunk. 1 cs. vaníliacukorral, 3 dl tejjel sűrűre főzzük. 25 dkg rámát, 10 dkg porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt krémhez téve jól elkeverjük.
Hab: 4 db tojásfehérjét, 24 dkg porcukorral gőz fölött jó keményre verjük, a krémre kenjük. Tetejére csokoládét reszelünk, utána hűtőbe tesszük. Nagyon finom!!!
Rumos hold
Hozzávalók: 3 egész tojást, 10 dkg porcukorral, 10 dkg zsírral jól kikeverünk. Hozzáadunk 15 dkg lisztet és 3 dkg kakaót, fél cs. sütőport, és közepes tűzön megsütjük.